Viden om Vovse

Hvordan ved jeg hvor meget protein der er i et hundefoder?

Når du står nede hos dyrehandleren, i supermarkedet eller hos dyrlægen, kan du hurtigt danne dig et indtryk af protein-indholdet i et hundefoder. En stor andel protein af god kvalitet er ofte det, der gør et produkt lidt dyrere, men af bedre kvalitet, end et foderprodukt der indeholder proteiner af dårlig kvalitet. Dette er en god retningslinje, men sammenhængen er dog langt fra gennemskuelig, idet foderets pris også bestemmes af firmaets forskningsfaciliteter, indpakningens kvalitet, reklametiltag m.m.

Alle ingrediens-betegnelser er fastsat efter en EU-lov. Du kan derfor hurtigt danne dig et indtryk af foderproduktets protein-indhold ved at se på produktets forside. Det er nemlig således at fabrikanterne foretrækker at skilte med foderets kød-ingrediens, dvs. deres animalske protein-kilde. Der kan f.eks. stå "indeholder oksekød" eller "med kylling". Her kan du læse, hvad der gemmer sig blandt disse udtryk:

Ordene er vejet på en guldvægt
Firmaerne må kun bruge ganske bestemte betegnelser når de reklamerer på deres produktpakker. Ved at kende disse udtryk, kan du ganske hurtigt vælge det foderprodukt som din hund har fortjent. Der findes 5 betegnelser som er værd at kende:

Indeholder kylling = foderet indeholder 4% kylling.
Med kylling = foderet indeholder 4-14% kylling.
Rig på kylling = foderet indeholder 14-26% kylling.
Postej af kylling = foderet indeholder 25-100% kylling. Hvis foderet indeholder for meget kylling, vil det ikke være et komplet foder, men bør opfattes som godbidder (tilskudsfoder).
Lavet af kylling = foderet indeholder 100% kylling og er altså ikke et komplet foder, men bør opfattes som godbidder (tilskudsfoder).

Der er forskel på kød og animalske biprodukter
"Kylling" og "kyllingekød" er to forskellige ting. Hvis der på varedeklarationen står at der er benyttet "kyllingekød", kan du være sikker på at det er skært kyllingekød der benyttes. Hvis der står "kylling", kan dette dække over en bred vifte af dele du kan få fra enkylling, f.eks. kød, hud eller brusk. Det samme gælder for andre betegnelser, f.eks. okse og oksekød, lam og lammekød osv. Produkter, der indeholder rent, skært kød, er sædvanligvis dyrere end produkter, der indeholder biprodukter.



Copyright Københavns Dyrehospital © 2002-2008